Kaip pasigaminti eko enzimus?

Viskas, ko reikia norint pasigaminti eko enzimus, parašyta žemiau. Galbūt šiuolaikiniam žmogui, pripratusiam prie sunkumų, šie metodai pasirodys pernelyg paprasti. Tačiau GYVENIMAS IŠ TIESŲ YRA PAPRASTAS. Tereikia išmokti naudotis žiniomis, kurios jau yra!
 
 

EKO ENZIMAI NAMAMS IR TRĘŠIMUI

 
TARA: Naudokite plastikinę, sandariai užsukamą tarą, tokią kaip kanistrai, buteliai ir pan. Patogiau naudoti platesnį kaklelį turinčią tarą.
 
INGRADIENTAI: Vanduo, nevalytas cukrus (rudasis, juodasis - turintis daug melasos), šviežių vaisių ir daržovių luobelės/atliekos.
 
PROPORCIJOS: Vandens, cukraus ir atliekų masės santykis turi būti 10/1/3. Tai yra, jei vandens 10 litrų, tai cukraus - 1 kg, atliekų - 3 kg. Turi būti išlaikoma masės proporcija, o ne tūrio. Inde turi likti ne mažiau, kaip 15-20% laisvos vietos orui. Pavyzdžiui, 5 litrų taploje reikėtų naudoti ne daugiau, kaip 3 litrus vandens, ir atitinkamai 300 g cukraus bei 900 g atliekų.
 
GAMYBOS PROCESAS:
  1. Į sandarų plastikinį indą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir išmaišykite.
  2. Sudėkite vaisių ir daržovių atliekas.
  3. Sandariai užsukite indą ir laikykite tiesioginiams saulės spinduliams nepasiekiamoje vietoje, reikiamoje temperatūroje (19-35oC).
  4. Fermentacija trunka 3 mėnesius. Kiekvieną dieną lėtai atsukite indo dangtelį išleisdami susikaupusias dujas (tarsi iš mineralinio vandens butelio). Daugiausia dujų inde susidarys pirmąjį fermentacijos mėnesį, piko metu gali tekti atsukinėti ir 2-3 kartus per dieną. Vėliau atsukinėti indą galite rečiau, kas keletą dienų - orientuokitės pagal butelio kietumą.
  5. Kartas nuo karto panardinkite paviršiuje plaukiojančias atliekas giliau.
  6. Praėjus 3 mėnesiams, nukoškite skystį - tai ir yra jūsų eko enzimai!
 
PASTABOS:
  • Eko enzimai turi būti gaminami ir saugomi 19-35oC temperatūroje.
  • Jei iš karto neturite reikiamo kiekio atliekų, galite užpildyti jomis indą palaipsniui. Fermentacijos laikotarpis pradedamas skaičiuoti nuo vėliausiai įdėtų atliekų dienos.
  • Daug fermentų turi bananų, obuolių, visų citrusinių vaisių žievės, ananasai, agurkai, tačiau galima naudoti bet kokius šviežius vaisius, daržoves, uogas, kitokius žalumynus (netinka šaldytų ar aukštesnėje nei 42oC temperatūroje apdorotų daržovių ir vaisių atliekos, nes juose jau nebėra fermentų).
  • Laikyti eko enzimus sandariai uždarytuose buteliukuose galima kiek norima ilgai - net po 30 metų jie nepraras savo savybių. Netgi atvirkščiai - fermentacijos procesas tęsiasi ir eko enzimų savybės tik stiprėja.
  • Jei netyčia atsirastų pelėsio kvapas, įdėkite papildomai cukraus (10% nuo eko enzimų kiekio) ir palaikykite 30 dienų. Kvapas vėl taps šviežias.
  • Eko enzimai, kurie pagaminti daugiausia iš vaisių, turi labai malonų ir šviežią kvapą. Tuo tarpu iš daržovių atliekų pagaminti eko enzimai kvepia daržovių marinatu.
  • Tirščius, likusius perkošus eko enzimus, galima naudoti kaip trąšas. Nedidelį kiekį galite panaudoti naujos partijos gamybai.

  

EKO ENZIMAI IŠ VAISIŲ SVEIKATAI IR KULINARIJAI

 
Vaisiniai eko enzimai, skirti sveikatai ir kulinarijai, gaminami laikantis tų pačių sąlygų, kaip ir namams bei tręšimui skirti enzimai, išskyrus tai:
  • Turi būti naudojami švieži ekologiški produktai, geriausia tik vaisiai.
  • Vietoje cukraus gali būti naudojamas medus (tačiau nebūtinai).
  • Fermentacijos trukmė - 6 mėnesiai.


Norisi kuo greičiau išbandyti eko enzimus praktikoje? Kol fermentuojasi jūsų enzimai - kreipkitės, pabandysime padėti (žr. Kontaktai).